Lokale Energifællesskaber

LEF er blevet  blevet oprettet og bestyrelsen består fremadrettet af følgende personer:

         
  Jan Jensen  jje@has.dk  93 93 14 71  Tversted Fjernvarme 
  Birthe Østergaard  boe.teglgaarden@gmail.com  26 17 88 66  Tversted Borger og Turistforening 
  Finn Nymann  finnnymann@gmail.com  41 43 42 18 BHE Bindslev 
  Evald Jensen  evald@mail.dk  40 33 89 64  Bindslev Fjernvarme

Samarbejdet frem til nu

I forbindelse med projektering af Energipark Elkær blev der i 2020  indgået en aftale om lokal støtte til både BHE Bindslev og Tversted Borger og Turistforening, en årligt lokal udlodning fra Energiparken.

I 2023, hvor Energipark Elkær er blevet genansøgt hos Hjørring kommune om etablering af op til 7 møller og 125 hektar solceller, blev ovennævnte borgerforeninger tilbudt et tillæg til støtteaftalen om yderligere midler til lokalforankring.

Der har i den mellemliggende tid været en dialog med Tversted Fjernvarme og Bindslev Fjernvarme, om muligheden for at Energiparken kan levere varme i form af en varmepumpe løsning til de to værker, derved sikre en grøn og billig fjernvarme til forbrugerne.

Der har været stor interesse fra både Eurowind og lokale kræfter i, at der skal skabes en stærk lokalforankring, hvis Energipark Elkær bliver realiseret. Der har i de seneste  måneder foregået et samarbejde mellem Eurowind Energy og de forskellige fjernvarmeværker og borgerforeninger i området og der blev derved åbnet op for muligheden for at oprette et Lokalt Energi Fællesskab (LEF)

Arbejdsgruppen har bestået af følgende personer:

Fra Tversted Kraftvarme: Jan Jensen, Hans Jensen og Rune Jensen. Fra Tversted Borger og Turistforening: Birthe Østergaard og Niels M. Olesen

Fra Bindslev Fjernvarme: Evald Jensen og Henning Jensen. Fra BHE Bindslev: Klaus Kold og Finn Nymann suppleret af Teddy Sørensen.

Fra Sindal Varmeforsyning: Jens Ole Jørgensen, Jesper Skrubbeltrang og Jacob Gilkrog. Sindal Borgerforening har ikke ønsket at deltage.

Mange forskellige modeller blev diskuteret, og i den forbindelse har Borgerforeningerne valgt at ophæve de eksisterende aftaler om lokal udlodning, til fordel for en aftale der tilgodeser lokal forankring bl.a. i form af ejerandele i VE anlægget og understøttelse af Lokale Energifællesskaber.

Den aftale er i dag underskrevet af nedenstående parter, som også hver især stiller med en repræsentant til bestyrelsen i det Lokale Energifællesskab

 

Lokale energifællesskaber

Formålet med introduktionen af lokale energifællesskaber som en juridisk selskabsform, er at øge forbrugerens inddragelse i energiomstillingen.

Det er hensigten at et lokalt energifællesskab skal danne rammerne for, at virksomheder og borgere i et lokalsamfund, i fællesskab skal kunne producere, forbruge og lagre energi. Ved at producere og dele lokalt produceret energi, opnår fællesskabet medlemmer fordele i form af billigere energi. Det er energifællesskabet primære formål at levere billig energi til medlemmerne, og på den måde adskiller det sig fra traditionelle elselskaber, som fokuserer på at skabe et overskud.

På dette baggrundsnotat fra energistyrelsen, kan man læse mere om hensigten med lokale energifællesskaber.

Definition:

”Ved borgerenergifællesskab forstås i denne bekendtgørelse en juridisk person, der er baseret på frivillig og åben deltagelse og reelt kontrolleres af deltagere eller kapitalejere, der er fysiske personer, lokale myndigheder, herunder kommuner, eller små virksomheder, hvis primære formål er at give sine deltagere eller kapitalejere eller de lokalområder, hvor det drives, miljømæssige, økonomiske eller sociale fællesskabsfordele frem for at give økonomisk gevinst.”

(Borgerenergibekendtgørelsens § 4)